Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona - domowa wędlina

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

szynka wieprzowa 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 10 szt
ziele angielskie 10 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1,5 łyżeczka
sól 5-6 łyżka
sos sojowy 2 łyżka

Glazura

Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 1,5 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat szczypta

Porada

Na odrobinie sosu z pieczenia dolanego do wody możemy ugotować pyszny i aromatyczny ryż!

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona - domowa wędlina

Składniki zalewy zagotowujemy w ok. 3l wody i całkowicie studzimy. Szynkę dokładnie myjemy i zanurzamy w chłodnym płynie, aby mięso było pod powierzchnią. Pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu - może być w lodówce. Podczas marynowania warto kilka razy obrócić, aby naszło smakiem w każdym zakamarku. Zamarynowaną szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy zmieszanym ze składników glazury sosem. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie do pieczenia, nacinamy rękaw w kilku miejscach. Pieczemy w 170 stopniach przez około 2,5 godziny. Odsączamy z tłuszczu, studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.09.2014 11:29
Wygląda przepięknie
Janina 03.09.2014 19:44
Pyszności, najlepsze domowe ;)
Christopher 03.09.2014 19:06
Pyszne mięsko.
mysliwy
mysliwy 03.09.2014 19:01
uwielbiam takie rzeczy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak