Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z kaszą i białym winem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion

podudzia z kurczaka 4 szt
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
cebula biała 1 szt
lubczyk świeży 4 gałązki
sól
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

dodatkowo

grzyby leśne 500 g
kasza jaglana 100 g
wino białe wytrawne 100 ml
cebula biała 2 szt
masło klarowane 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z kaszą i białym winem

Kroki postępowania

1
Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, sola i kilkoma gałązkami świeżego lubczyku. Gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut aż mięso samo zacznie odchłodzić od kości.



Krok 1 - Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem foto
2
W osobnym garnku na łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu.
Krok 2 - Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem foto
3
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka.
Krok 3 - Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem foto
4
Na ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką pietruszki.
Krok 4 - Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 24.03.2017 11:26
świetna promozycja
kucharz11 26.10.2016 20:06
wspaniała propozycja
DorotaZ 03.09.2014 18:24
Pyszności:)
Renataj 03.09.2014 18:06
Ciekawa propozycja.
Grazyna0211 03.09.2014 14:32
smaczna wersja grzybowej
Pyszota 03.09.2014 14:02
super przepis
R'n'G Kitchen 03.09.2014 12:52
Apetycznie wygląda
Anna169Hosz 03.09.2014 12:23
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak