Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym

5.0
(31)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 duża marchew
2 listki laurowe
2 łyżki papryki słodkiej suszonej w płatkach
2 łyżki mąki
1 kostka mięsna
przyprawy:
przyprawa do mięsa wieprzowego
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
olej do smażenia
Krok 1 - Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym foto
2
Mięso wieprzowe dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w większą kostkę (wielkość uzależniona jest od naszych upodobań). Przyprawy łączymy ze sobą. Pokrojone kawałki mięsa przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy oraz paprykę słodką suszoną w płatkach, mieszamy wszystko ze sobą, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby składniki „przegryzły” się ze sobą (ja pozostawiam zawsze na całą noc). Cebulę oraz marchew obieramy. Cebulę kroimy w większą kostkę, marchew natomiast ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mięso wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je tak długo aż zacznie przybierać ciemnobrązowy kolor od smażenia, tak przygotowane mięso przekładamy do garnka lub brytfanny. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, gdy zacznie robić się miękka dodajemy marchew i dusimy do miękkości. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa i zalewamy to wszystko gorącą, przegotowaną wodą, mięso musi być zakryte, dodajemy listki laurowe, kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2 - Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym foto
3
Na samym końcu smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy wszystko przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajmy z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 12.09.2014 15:12
pyszna klasyka
mirosława4 12.09.2014 14:23
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak