Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z kasza i powidlami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 200 gram
cukier puder 1 szklanka
miód płynny 150 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Nadzienie i nasaczenie

powidła śliwkowe 1/2 słoika
kasza manna 4 łyżki
mleko 2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
masło 200 gram
herbata czarna 200 ml
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z kasza i powidlami

Kroki postępowania

1
Roztapiamy maslo i dodajemy do niego miod. Studzimy je i dodajemy do reszty skladnikow. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Ciasto miodowe z kasza i powidlami foto
2
Wyciagamy forme do ciasta (moja ma 23x28 cm). Ciasto dzielimy na 3 czesci. Odrysowujemy ksztalt blachy na papierze i staramy sie tak rozwalkowac ciasto, aby jak najmniej go stracic. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kazda czesc pieczemy przez 15 minut.
Krok 2 - Ciasto miodowe z kasza i powidlami foto
3
Wyciagamy placki, studzimy je i po kolei nasaczamy gorzka herbata, ten ktory bedzie na spodzie "dostaje" jej najmniej. Smarujemy go powidlami a nastepnie polowa masy. Mamy gotowy spod placka.
Krok 3 - Ciasto miodowe z kasza i powidlami foto
4
Mase przygotowujemy w nastepujacy sposob: kasze gotujemy na mleku, pod koniec dodajemy cukier puder i waniliowy, studzimy. Nastepnie ucieramy maslo i dodajemy po trochu kasze, az do zgestnienia masy.
Krok 4 - Ciasto miodowe z kasza i powidlami foto
5
Na gotowy spod nakladamy kolejny nasaczony placek, rozsmarowujemy pozostala mase.
Krok 5 - Ciasto miodowe z kasza i powidlami foto
6
Nakladamy kolejny placek. Polewamy go polewa czekoladowa.
Krok 6 - Ciasto miodowe z kasza i powidlami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.12.2014 20:36
bardzo fajne ciasto
erym 12.09.2014 13:03
warto je zrobic, jest idealne!
Wacław 11.09.2014 16:28
ciekawe ciasto
iziona 10.09.2014 21:44
Bardzo lubię to ciasto
Kuchenka 10.09.2014 19:15
rewelacyjnie wygląda
noninka77 10.09.2014 17:21
Z chęcią bym skosztowała :)
Zdzisław 10.09.2014 16:53
lubię takie ciasta
Ola1young 10.09.2014 15:24
mnie tez zaciekawił ten przepis
Janina 10.09.2014 15:01
Ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak