Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowiec z truskawkami
Kroki postępowania
Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam, dodaję po jednym żółtku stopniowo cały czas ubijając.
Piekę 35 minut temp 160 stopni góra-dół. Sprawdzam zawsze ciasto patyczkiem czy jest dopieczone.
Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijam mikserem na wysokich obrotach, dodaję cukier puder i dalej ubijam. Jak śmietana będzie już ubita wlewam do niej schłodzoną i lekko tężejąca galaretkę którą rozrabiam w 3/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę wstawiam jeszcze na 10 minut do lodówki, jeżeli jest za rzadka.
Biszkopt zimny kroję w poprzek, wylewam na spodni blat masę śmietanową. Wstawiam na godzinę do lodówki aż się zetnie. Układam drugi blat biszkoptu, a na nim pokrojone truskawki.
Galaretki rozpuszczam w 5 szklankach gorącej wody. Jak zaczną lekko tężeć wylewam je na truskawki. Wstawiam do lodówki ciasto. Biszkopt piekłam na blaszce o wymiarach 27x33 cm.