Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 500 g
pieczarki 500 g
cebula biała 2 duże
pomidory 3 duże
mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 4-5 szt.
ser żółty starty 250 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Kucharek SMAK LATA
Czosnek suszony Prymat
pietruszka zielona
koperek

Porada

Najlepsze mięso do zapiekanki to dość tłusty zmielony karczek lub łopatka. * Na wierzchu zamiast pomidorów można ułożyć plasterki cukinii lub kabaczka.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Na niewielkiej ilości oleju lekko podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
Krok 1 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
2
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć nie rumieniąc - odparować.
Krok 2 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
3
Na suchej patelni przesmażyć mieloną wieprzowinę.
Krok 3 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
4
Do ugotowanego al dente makaronu dodać pieczarki z cebulą, mięso i starty grubo żółty ser.
Krok 4 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
5
Wymieszać dodając posiekaną zieleninę.
Krok 5 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
6
Jajka roztrzepać z przyprawami, zalać makaron i przemieszać.
Krok 6 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
7
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dość grube plasterki.
Składniki zapiekanki wyłożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą - ugnieść możliwie mocno, a powierzchnię obłożyć plastrami pomidorów.
Krok 7 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
8
Naczynie nakryć pokrywką albo szczelnie przykryć alu-folią.
Krok 8 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
9
Zapiekać 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C - na kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć folię.
Krok 9 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 06.09.2014 20:50
pyszna zapiekaneczka
Habibi 28.08.2014 13:06
Uprzedzam, że zapiekanka na świeżo przygotowana nie da się pokroić jak tort! Na ciepło się rozsypuje, co nie ujmuje jej smaku :) Dopiero po ostygnięciu i wstawieniu do lodówki świetnie się kroi - wtedy można spokojnie podgrzać w piekarniku, mikrofalówce czy na parze.
magdziorka6 27.08.2014 20:12
fajne danie
gosia56 27.08.2014 09:17
na pewno pyszna zapiekanka;)
kasiaw 27.08.2014 08:24
bardzo smaczne polecam
IKrakowianka 26.08.2014 23:28
smaczne połączenie
wwwiolka 26.08.2014 22:51
Bardzo fajny przepis.
Grażyna13 26.08.2014 21:18
Podoba mi się :)
Seba 26.08.2014 20:30
Pyszna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak