Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
mąka żytnia typ 70 250 gram
woda 375 ml
drożdże suche 6 gram
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1,5 łyżeczki
słonecznik łuskany 100 gram (plus do posypania chleba)

Porada

Zamiast 6 g drożdży instant można dać ok. 20 g świeżych drożdży.

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do 2 niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenie, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem.

Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne w wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak