Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa krem - ze świeżych grzybów

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby świeże 0,5 kg
cebula 1 szt.
masło 1 łyżka
marchew 2 szt
śmietana 30% 3 łyżki
woda 2 l
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kostka rosołowa 1 szt.
groszek ptysiowy dodatek do posypania
sos sojowy 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa krem - ze świeżych grzybów

Grzyby obrać, umyć, osuszyć pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. obrać marchew i cebulę - wrzucić do garka. Zalać ok. 2-3 litry wody. Dodać kostkę rosołową, zioła i gotować ok. 45-50 min. aż grzyby będą miękkie. Zdjąć z ognia, wyjąc ok. 1/5 grzybów a resztę zmiksować blenderem, aby otrzymać jednolitą konsystencję.

Resztę grzybów wrzucić z powrotem do garnka. Ponownie wstawić na ogień. Do kubeczka wsypać 2 łyżeczki mąki pszennej, dolać ok. 3-4 łyżek śmietany 40 i kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy żeby delikatnie zgęstniała przybierając kremową konsystencję.

Podawać z groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CAROLL1989 03.09.2014 12:11
Blender przy zupach krem to podstawa
inka2012 02.09.2014 17:37
uwielbiam grzyby!
Megg 02.09.2014 16:26
Super smaczna zupka
Joannasz3190 02.09.2014 16:17
Pyszności :)
Anna169Hosz 02.09.2014 13:09
Prawdziwe pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak