Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger - amerykański klasyk

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki hamburgerowe
mielony antrykot 150 gram na osobę
ser cheddar 1 plasterek na osobę
sałata lodowa
cebula czerwona
pomidor
ogórek kiszony
Cajun przyprawa 1/3 łyżeczki na osobę
keczup
majonez
sól
pieprz
olej

Porada

Przepis na domową przyprawę Cajun znajdziecie na moim profilu DS. Można oczywiście również kupić ją w sklepie.

Przepis i sposób przygotowania na: Burger - amerykański klasyk

Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki.
Cebulę podsmażamy na oleju z odrobina soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy przestygnąć.

Mielone mięso solimy i dodajemy przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło.
Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak