Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby duszone w śmietanie

4.0
(23)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kilogram
cebula 2 małe sztuki
masło 2 łyżki
śmietana 18% 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby duszone w śmietanie

Kroki postępowania

1

Grzyby obieramy z igliwia i mchu, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Większe kroimy, a mniejsze zostawiamy w całości.

Krok 1 - Grzyby duszone w śmietanie foto
2

Cebule obieramy, siekamy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym maśle.

Krok 2 - Grzyby duszone w śmietanie foto
3

Dodajemy grzyby, ale nie wlewamy wody! Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut, po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3 - Grzyby duszone w śmietanie foto
4

Wlewamy 2/3 śmietany i gotujemy 10 minut. Do reszty śmietany dodajemy mąkę i wlewamy do grzybów. Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy pieczywa.

Krok 4 - Grzyby duszone w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 01.09.2014 13:35
bardzo fajne jedzonko
Malinka 31.08.2014 18:49
Bardzo chętnie bym zjadła, mniam!
pestka 31.08.2014 18:09
uwielbiam takie grzybki
Joannasz3190 31.08.2014 18:06
Smaki jesieni :)
Aleksandra/Olcia 31.08.2014 18:06
ojjj ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak