Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwojaki dworskie

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Dwojaki dworskie

mielona wieprzowina 550 gram
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka (+ trochę do obtoczenia)
jajko 2 sztuki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
smalec 3 łyżki

Farsz I

cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
pieczarki 100 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Farsz II

śliwki suszone 100 gram
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Sos

grzyby suszone 15 gram
mąka pszenna 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 30% 1/2 szklanki

Porada

Najlepiej podawać z kopytkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Dwojaki dworskie

Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę.
Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy.
Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy.
Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi farszami) ściskamy lekko ze sobą i oba na raz obtaczamy w mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla.
Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 23.04.2017 12:06
Pyszne mięsko
pestka 29.03.2017 13:10
smaczny obiad
Jolanta40 31.10.2016 22:46
pyszny obiad
sezamek 17.10.2016 09:54
bardzo smacznie :)
Lis 08.09.2016 11:20
Wyglądają niezwykle apetycznie:)
Grazyna0211 13.07.2016 11:34
smaczne danie
IZABELA29 26.02.2016 19:10
Pyszne danie
mysza620 01.01.2016 14:11
sam widok przyciąga, co dopiero spróbować
ben-ka 16.11.2015 08:56
Takie mięsko, to bym zjadła.
strzelec02 11.09.2015 15:39
Ale apetyczne.
Pani Domu 08.05.2015 07:11
wyglądają bardzo smacznie
Krewa007 17.01.2015 20:27
Aż ślinka cieknie:)
Ada-Gaba 22.11.2014 17:17
apetyczne danie
Kejti 29.08.2014 22:26
Smacznie u Ciebie :-)
IwonaDD 28.08.2014 10:46
wspaniałe!!!!!
Mniam 28.08.2014 09:40
Pomysłowo przygotowane mięso. Świetne na obiad.
w mojej kuchni 28.08.2014 09:05
najlepsze domowe jedzonko...
Lidzia 28.08.2014 06:40
Fajna propozycja.
Megg 27.08.2014 23:28
przepysznie się prezentuje :-)
Anna20 27.08.2014 23:08
apetycznie wyglądają :)
anemon 27.08.2014 22:11
Świetny pomysł, bardzo mi się podoba.
dorrota 27.08.2014 21:30
wygląda bardzo apetycznie
Wiesława1 27.08.2014 21:01
świetnie przyrządzone
Aannkaa82 27.08.2014 20:54
Intrygujaca nawzwa a sama potrawa też ciekawa :)
kuklik 27.08.2014 20:51
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak