Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort miś dla chłopca

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 szczypta

MASA ŚMIETANOWO-SEROWA

śmietana 30% 0,5 litry
brzoskwinie w puszce 1 puszka
ser biały 0,6 kg mielony 3X lub z wiedarka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 płaskie łyżki
cukier puder 4-5 łyżek

MASA BUDYNIOWA

mleko 0,5 litry
masło 1 kostka
biała czekolada 1 tabliczka
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier ok 2 łyżki do smaku
żółtko jajek 2 sztuki

Porada

W takim kształcie tort pasuje także na dzień dziecka, roczek, chrzest. W środku tort jest orzeźwiający, nie bardzo słodki i lekki.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort miś dla chłopca

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .

Na nasz tort potrzebujemy 4 takie biszkopty.

Krok 1 - Tort miś dla chłopca foto
2
MASA ŚMIETANOWO_SEROWA:
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dokładamy ser, a na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Do masy serowej wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy.

Masą przekładamy dwa gotowe biszkopty. Odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 2 - Tort miś dla chłopca foto
3
MASA MASA BUDYNIOWA:
W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Na koniec dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę.


Z masy odkładamy około 4 łyżki na przyklejenie i zlepienie nóżek, łapek i buzi. Resztę wykładamy na przełożone wcześniej dwa biszkopty. Przykrywamy całość trzecim biszkoptem.

Z czwartego wycinamy 10 kółek .Cztery trochę większe nić średnica szklanki ( na nogi), 4 o średnicy szklanki ( na łapki), Jedno od literatki i jedno jeszcze większe nić na nogi ( na buzię).

Z tak przełożonego, prostokątnego tortu wycinamy kontyny misia. Wcześniej warto narysować sobie szablon i przyłożyć tylko na górę i wycinać ostrym nożem.
Do wyciętego misia przyklejamy łapki, nogi i buzię. Dekorujemy całość.


Masa do dekoracji:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- 1 łyżka mąki tortowej
- 3 żółtek

- 2 kostki masła,

- Tabliczka czekolady gorzkiej do masy,

- 1/3 tabliczki czekolady na wykonanie zarysu ust i kokardy,

- Barwnik czerwony i niebieski.


Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.

Dekorację zaczynamy od brzuszka, uszu, łapek i nóg. Te elementy wykonane są z niebarwionej masy. Dokładnie nadajemy wypukły kształt buzi i brzuszka. Z pozostałej masy odkładamy 1 łyżkę, którą barwimy na czerwono ( na usta) oraz jedną łyżkę, którą barwimy na niebiesko ( na kokardę). Do reszty masy dokładamy rozpuszczona gorzką czekoladę.

Gdy mamy przygotowany wstępny zarys misia rysujemy rozpuszczoną czekoladą kontury kokardy i ust. Środki wypełniamy odpowiednio, przygotowaną niebieską i czerwoną masą. Pozostałą część misia dekorujemy na kolor brązowy.
Krok 3 - Tort miś dla chłopca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 16.11.2014 09:10
obłędny miś
gusia1000 02.09.2014 00:49
Wykonanie rewelacyjne.
Klausia 30.08.2014 13:08
ten miś jest przeuroczy :)
czekoladka_m 28.08.2014 11:49
piekniutki:) Ale się napracowałaś:)))
Anna20 28.08.2014 10:48
po prostu śliczny :)
monika141 28.08.2014 10:46
jaki śliczny torcik
inka2012 28.08.2014 10:30
pięknie wygląda
Wiktoria29 28.08.2014 10:22
dzieło sztuki dosłownie
xjustynka89x 28.08.2014 10:11
prześliczny!
Mniam 28.08.2014 09:42
Piękny misiaczek. Idealny na urodziny dziecka :)
dorrota 27.08.2014 21:38
cudowny! gratuluję pomysłu i wykonania
alaaa 27.08.2014 21:20
no to się napracowałaś ale warto było bo tort cudny
Barbara13 27.08.2014 20:52
świetny torcik
Katarzyna34 27.08.2014 20:28
ale misterna robota gratuluje talentu
Mira85 27.08.2014 20:12
piękny jest
magdziorka6 27.08.2014 20:08
mistrzostwo świata-super
VioletoweKucharzenie 27.08.2014 19:38
Jaki słodki Misiek!
ben-ka 27.08.2014 19:28
Czy ja mogę u Ciebie zamówić taki tort??????????
mirosława4 27.08.2014 19:14
piękny !!!!
Anna169Hosz 27.08.2014 18:54
Uroczy miś :)
Helena63 27.08.2014 18:33
Taki torcik to marzenie dla każdego dziecka. Gratuluję pomysłowości, talentu i cierpliwości, która w przypadku tego tortu musiała być koniecznie potrzebna : )
agnieszka214 27.08.2014 18:20
pięknie wyglada ten torcik
wedith1 27.08.2014 18:06
Obłędny! Gratuluję talentu ! :)
Czyki 27.08.2014 18:00
Piękny po prostu cudo :)
kloruś 27.08.2014 17:57
prześliczny i perfekcyjnie udekorowany!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak