Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa galaretka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok jabłkowy 750 ml
cukier 1 szklanka

Porada

Sok z jabłek wycisnęłam z 2 kg papierówek.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa galaretka

Do świeżo wyciśniętego soku z 2 kg papierówek, dodać 1 szklankę cukru, gotować aż sok się zredukuje, i zgęstnieje, co jakiś czas mieszać (wystarczyło 30 minut). Można sprawdzić czy galaretka jest gotowa - opuścić kroplę galaretki na bardzo zimny talerz, gdy kropla płynu szybko tężeje to znaczy że galaretka jest gotowa. Gorącą galaretkę przełożyć do słoiczków i starannie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.08.2014 13:24
Myślałam, że potrzeba do tego cukru żelującego ;) Dzięki
Jolanta_P-S 14.08.2014 12:59
Kolorowa, zawsze wychodzi :)
SmakolykiJoanny 14.08.2014 12:13
Robiłam w ten sposób galaretkę z porzeczek i wyszła :)
molanka 14.08.2014 11:44
spiżarnia musi wyglądać cudnie
Ola1984 14.08.2014 10:54
Lato zamknięte w słoikach. Pysznie!
idealme 14.08.2014 10:06
pięknie udekorowana :)
Adam/ZUB3R 14.08.2014 09:55
słoiki wyglądają bardzo ładnie
Kolorowa 14.08.2014 09:49
Z papierówek i zwykłego cukru wyszła galaretka ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak