Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porzeczkowo- śmietankowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 220 gram
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki płaskie
masło 12 dag
proszek do pieczenia 1 szczypta
woda ewentualnie 1 łyżka

BUDYŃ PORZECZKOWY

budyń 2 sztuki malinowe
porzeczki czerwone 0,5 kg
cukier ok 3 łyżki do smaku

ŚMIETANKA

śmietana 30% 250 ml
cukier puder 1-2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1/3 szklanki

Porada

Kruchy spód, delikatna śmietanka i orzeźwiający budyń sprawia, że tarta smakuje rewelacyjnie. Polecam na ciepłe letnie dni!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porzeczkowo- śmietankowa

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy energicznie ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy wodę.
Krok 1 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
2
Gotowym ciastem wykładamy dno i boli tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut (180˚C), by się podpiekło.

Krok 2 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
3
Między czasie przygotowujemy budyń porzeczkowy.
Krok 3 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
4
Gotowy budyń wylewamy na podpieczony spód i ponownie całość wstawiamy do piekarnika na około 10 -15 minut, by ciasto się dopiekło.
Tak przygotowaną tarte wyjmujemy i studzimy.
Na przestudzoną wykładamy ubita warstwę śmietanki. Całość dekorujemy owocami. Odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. GOTOWE!!
Krok 4 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
5
BUDYŃ:
Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 5 minut by owoce stały się miękkie i puściły sok.
Po tym czasie połowę masy odkładamy, dodajemy do niej budynie i mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące owoce i gotujemy całość jak budyń (do momentu jak skrobia się rozklei). Ciepły budyń wylewamy na podpieczony spód.




Krok 5 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
6
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na upieczoną, zimną tarte.
Śmietankę dekorujemy świeżymi owocami porzeczki. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
Krok 6 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.08.2014 23:45
Smaczne ciasto.
wedith1 15.08.2014 12:06
Cudowny deser! Uwielbiam porzeczki!
Anna20 14.08.2014 12:53
pięknie się prezentuje i na pewno bardzo smaczna :)
Grazyna0211 14.08.2014 12:41
pysznie wygląda
Mniam 14.08.2014 11:39
Smaczna i taka piękna :)
Wiktoria29 14.08.2014 09:06
wygląda rewelacyjnie
Ania84 14.08.2014 08:56
piękne zdjęcia i ciasto też :)
engie23 14.08.2014 08:17
smakowicie wygląda
ice cubes 14.08.2014 08:04
wygląda smakowicie
Iwusia 13.08.2014 23:13
pięknie i bardzo smakowicie wygląda
stokrotka 13.08.2014 23:12
ale pięknie sie prezentuje
teresa18 13.08.2014 22:25
pyszności mniam
kloruś 13.08.2014 22:05
wygląda obłędnie!
IlonaAlbertos 13.08.2014 21:38
Wspaniała tarta.
everay 13.08.2014 21:19
pyszności :))
VioletoweKucharzenie 13.08.2014 20:39
Wygląda obłędnie! Cuda tworzysz!
halina17 13.08.2014 20:31
Smacznie wygląda.
Megg 13.08.2014 20:26
przepysznie się prezentuje :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak