Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe knedle - bez ziemniaków

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

knedle

jabłka 600 g - waga pokrojonych w kostkę
masło 100 g
jajko 6
migdały siekane 200 g
cukier waniliowy 100 g
mąka pszenna 40 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
chałka 230 g - pokruszonej
skórka z cytryny
masło klarowane do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania

sos jogurtowo-malinowy

jogurt naturalny 400 g
miód 2-3 łyżki- malinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe knedle - bez ziemniaków

Kroki postępowania

1
Jabłka dusimy na maśle z cukrem.
Krok 1 - Jabłkowe knedle - bez ziemniaków foto
2
Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka, uważając, aby nie zrobiła się nam jajecznica.
Krok 2 - Jabłkowe knedle - bez ziemniaków foto
3
Dodajemy mielone migdały i skórkę z cytryny. Dodajemy chałkę oraz mąkę i dokładnie wyrabiamy.
Krok 3 - Jabłkowe knedle - bez ziemniaków foto
4
Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do jabłek. Delikatnie wyrabiamy.
Krok 4 - Jabłkowe knedle - bez ziemniaków foto
5
Formujemy knedle i panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 5 - Jabłkowe knedle - bez ziemniaków foto
6
Podajemy z zimnym jogurtem wymieszanym z miodem malinowym. Smacznego!
Krok 6 - Jabłkowe knedle - bez ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.08.2014 09:48
Ciekawy przepis !
kloruś 13.08.2014 22:04
wyglądają przeapetycznie! zjadłabym oczami :)
Mniam 13.08.2014 20:16
Świetny przepis! U mnie też były dzisiaj knedle, ale inne. Twoje muszą smakować wyśmienicie.
Ania84 13.08.2014 17:12
fajne :) warto wypróbować
Jadwiga/Jaga85 13.08.2014 17:10
Pomysłowo i na pewno pysznie
kuklik 13.08.2014 17:05
orginalne knedle
Ewa 13.08.2014 17:00
Ciasto nie jest zbyt rzadkie, bo chałka i mąka je ładnie zagęszczą- rzeczywiście czasem dodamy więcej, a czasem mniej mąki czy chałki- to zależy od tego jakie mamy jabłuszka. Podczas formowania kulek należy też dobrze obtoczyć w bułce. :)
Christopher 13.08.2014 14:46
Ciekawy przepis, zresztą jak wszystkie .Tylko jak z tym wyrabianiem,czy ciasto nie jest zbyt rzadkie? Ale można to regulować dodatkiem mąki.
Grazyna0211 13.08.2014 14:38
fajny pomysł
stan2401 13.08.2014 14:16
ciekawy przepis
AnnieB 13.08.2014 13:37
bardzo fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak