Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti
boczek wędzony 150 gram
jajko
parmezan starty
sól
pieprz
oliwa

Porada

Jeśli nie jesteś pewien czy patelnia nie jest już gorąca ale jest wystarczająco ciepła po półtorej minucie od ściągnięcia z ognia weź łyżeczkę i wylej kropelkę jajka na patelnię. Jeśli po 5 sekundach się nie zetnie znaczy że patelnia jest gotowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Przepis przeznaczony na jedną porcję.

1. Boczek pociąć w małe słupki i podsmażyć na patelni na dosłownie kilku kroplach oliwy z oliwek.

2. Jeśli na patelni z boczkiem jest za dużo tłuszczu weź ręcznik papierowy i odsącz go z patelni.

3. Dodaj jedną garść makaronu spaghetti i wymieszaj z makaronem.

4. Jajko musimy rozbełtać z dodatkiem dwóch łyżeczek startego parmezany małej szczypty soli i nieco większej szczypty pieprzu.

5. Zdejmujemy patelnie z ognia na półtorej minuty po czym dodajemy jajko do makarony i mocno mieszamy całość.

6. Tak przygotowane danie możemy serwować z dodatkiem parmezanu.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 21.08.2014 14:23
nie ma to jak dobry makaronik
jasiek 21.08.2014 12:41
moje ulubione
Jędrzej Spychał 21.08.2014 11:32
*3. Dodaj jedną garść makaronu i wymieszaj go na patelni z boczkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak