Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciasto cytrynowe z kiwi
Ciasto:
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie, jedno po drugim, dodajemy jajka. Po każdym jajku miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy sok i skórkę z dwóch cytryn i dalej miksujemy, jeszcze przez moment.
Następnie na przemian dodajemy mąkę i mleko - w trzech turach oraz proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru.
Blachę (22x25 cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy.
Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem:
Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na lekko sztywną masę, Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Wystudzone ciasto przekładamy na blat. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki kiwi. Chłodzimy w lodówce.