Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 100 g
ryż brązowy 100 g
ser biały 250 g (słodki)
cukier waniliowy 4 łyżki
jajko 1
mleko 3 łyżki
masło 3-4 łyżki (zimne)
cukier brązowy 1 łyżka
jabłka 2
śliwki kilka
cukier waniliowy 1 łyżka - na owoce
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko.
Krok 1 - Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu  foto
2
Do ugotowanego ryżu dodajemy twaróg, cukier waniliowy, jajko i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu  foto
3
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy 1/3 ryżu.
Krok 3 - Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu  foto
4
Na ryż wykładamy połowę startych na tarce o dużych oczkach jabłek doprawionych cynamonem i łyżką cukru waniliowego oraz kilka połówek śliwek. Na jabłka wykładamy kolejną 1/3 ryżu. Na ryż pozostałe jabłka. Na warstwę jabłek ostatnią warstwę ryżu.
Krok 4 - Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu  foto
5
Wierzch zalewamy odrobiną mleka. Na wierzchu układamy wiórki masła, posypujemy brązowym cukrem. Zapiekamy ok. 45 minut temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Krok 5 - Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.08.2014 17:59
smaczny na pewno :)
czekoladka_m 19.08.2014 19:30
Mmm, pycha!
agnieszka214 19.08.2014 16:45
taki kawałeczek mniam
Kuchenka 19.08.2014 16:33
bardzo fajne
Wiesława1 19.08.2014 14:58
świetny pomysł
Lidzia 19.08.2014 14:25
Bardzo smaczny. Zawsze robiłam bez śliwek.
Stenka 19.08.2014 12:26
warto zrobić
norweska20 19.08.2014 12:22
smaczna propozycja
Sroczka 19.08.2014 11:20
Z chęcią troszkę bym zjadła. Wygląda przepysznie.
Czyki 19.08.2014 10:31
Udał Ci się ten tuning, wspaniale :):):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak