Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

mąka 1,5 szkl
cukier 2/3 szkl
jajko 4 szt
olej 6 łyżek
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Masa

mleko 1/2 litra
budyń waniliowy 2 op
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyzka
masło 1 kostka

Dodatkowo

brzoskwinie 4 szt (lub 1 puszka brzoskwiń)
galaretka brzoskwiniowa 2 op
biszkopty okrągłe 1 op
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym

Kroki postępowania

2
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, żółtka oraz pozostałe składniki. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 22x28 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Krok 1 - Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym foto
6
W ½ szklanki mleka wymieszać budynie oraz cukry. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mieszaninę i ugotować budyń. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Połowę masy wyłożyć biszkopt.
Krok 2 - Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym foto
7
Brzoskwinie obierać ze skórki, usunąć pestkę (owoce z puszki odsączyć z syropu). Owoce zmiksować blenderem. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki i wymieszać. Przestudzić.
Krok 3 - Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym foto
8
Gęsty mus brzoskwiniowy wyłożyć na ciasto, wyrównać.
Krok 4 - Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym foto
9
Na musie ułożyć biszkopty. Rozsmarować pozostałą masę budyniową. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankacos 23.05.2020 13:11
Biszkopt wyszedł niski i twardy :(
Doradca Smaku 25.05.2020 14:01
Powodów, dlaczego biszkopt wyszedł twardy i niski może być wiele, np. zbyt energiczne mieszanie składników suchych po dodaniu ich do ubitego białka, źle ubite białka, ubijanie białek razem z żółtkami. Robiąc biszkopt należy pamiętać o delikatnym wymieszaniu łyżką wszystkich składników, przesiewaniu mąki,która delikatnie spulchnia, a także wyłożeniu tortownicy papierem do pieczenia jedynie na jej dnie. Możesz również zaraz po upieczeniu uderzyć tortownicą z biszkoptem o blat, co pozwoli na szybkie uwolnienie się pęcherzyków powietrza i zapobiegnie opadaniu ciasta. Spróbuj jeszcze raz - nie poddawaj się! Powodzenia :)
Ankacos 23.05.2020 11:15
Wygląda pysznie! :) Ale zrobiłam biszkopt i nie jest taki wysoki jak na zdjęciach.
Grazyna0211 18.08.2014 17:34
fajne ciasto
Zdzisław 18.08.2014 09:16
takie słodkośco to dla mnie są
2milutka 17.08.2014 21:43
bardzo fajne ciasto!!!
IwonaDD 17.08.2014 21:23
kuszące ciasto :)
Jusiaa 17.08.2014 20:52
Bardzo fajne ciacho :)
Marta1986 17.08.2014 20:51
pyszne slodkosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak