Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cukinią i marchewką
Kotlety mielone z cukinią i marchewką mają nieco inny smak niż tradycyjna wersja tego dania. Dodatek cukinii i marchewki pozytywnie odmienia charakter tego dania, nadając mu świeżości, a sama konsystencja mięsa staje się lekka i delikatna.
Podczas wyrabiania masy mięsnej, po dodaniu cukinii, od razu smaż kotlety, aby nie puściły wody.
Kotlety mielone z cukinią i marchewką wychodzą delikatne, nie są suche i bardzo aromatyczne.
Podawaj z ulubionymi dodatkami - mizerią, buraczkami lub gotowaną marchewką.
Kroki postępowania
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Dusimy pod przykryciem.
Cukinię i marchewkę obieramy i tarkujemy na grubych oczkach.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, sól, pieprz, przestudzoną cebulę z papryką oraz startą cukinię. Wyrabiamy mięso.
Smażymy na niewielkim ogniu na złoty kolor.