Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 75 g
mleko 250 ml
drożdże 25 g
sól szczypta
cukier 80 g
mąka 500 g
masa krówkowa
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami

Kroki postępowania

1
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Krok 1 - Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami foto
2
Ciasto rozwałkować na prostokąt.
Krok 2 - Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami foto
3
Posmarować masą kajmakową.
Krok 3 - Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami foto
4
Rozłożyć starte jabłka.
Krok 4 - Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami foto
5
Od dłuższego brzegu zwinąć rulon.
Krok 5 - Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami foto
6
Pokroić w plastry i ułożyć w foremkach na mufinki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Krok 6 - Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami foto
7
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 7 - Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:31
Swojskie najlepsze.
Krystyna32 17.08.2014 10:08
bardzo apetyczna
Wiktoria29 17.08.2014 09:40
świetne....
Mniam 17.08.2014 09:37
Jak z masą kajmakową to muszą być bardzo smaczne!
Renata22 16.08.2014 22:38
pyszne zapewne;)
Anna169Hosz 16.08.2014 21:43
Lubię takie słodkości.
Mira85 16.08.2014 21:21
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak