Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Amoniaczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
amoniak 1 łyżeczka
cukier puder 1 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżka
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 3 szkl.
mleko 1/3 szkl.
nalewka owocowa 2 łyżki

Porada

Amoniak (wodorowęglan amonu) to biały proszek o ostrym zapachu, który ulatnia się podczas pieczenia, potem zapach ginie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Amoniaczki

Jajka utrzeć w mikserze na puszystą masę ok. 5 minut. Wymieszać amoniak z 3/4 szkl. cukru pudru i cukrem waniliowym, dodać do utartych jajek, cały czas miksując. Dodać miękką margarynę i mąkę, cały czas miksować aż masa stanie się gładka. Dodać mleko wymieszane z nalewką pomarańczowo-kawową i połączyć wszystko. Przełożyć masę do rękawa silikonowego i wycisnąć podłużne ciasteczka w pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną.Piec amoniaczki 10 min. w temperaturze 180 ° C. Ciasteczka wyjąć i jeszcze ciepłe posypać resztą cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak