Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozorki pod chrzanową chmurką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ozorki

wołowy ozór 2 sztuki
woda 1,5 litra
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

sos

śmietana 18 proc 1/2 kubka
chrzan ze słoika 3 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Lepsze są ozorki wieprzowe, takie robię najczęściej

Przepis i sposób przygotowania na: ozorki pod chrzanową chmurką

Ozorki myjemy dokładnie ale nie obieramy ze skóry, wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut, kiedy zbiorą się "szumy" zmieniamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ozorki około 2 godzin aż zmiękną. W tym czasie przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy chrzan i podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kiedy ozorki będą miękkie , wyjmujemy je z wody i obieramy ze skóry, najlepiej to zrobić na ciepło kiedy skóra łatwo odchodzi. Obrane ozorki kroimy i polewamy sosem chrzanowym. Pokrojone ozorki można oczywiście wrzucić do sosu aby były nim pokryte w całości

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.09.2014 14:29
Robię dziś ozorki- wykorzystam Twój przepis ;)
kasienka23 03.08.2014 18:14
nie jadłam jeszcze, mam nadzieję że się do nich kiedyś przekonam :)
IlonaAlbertos 03.08.2014 12:56
Ciekawy pomysł na smaczne ozorki.
kloruś 03.08.2014 10:49
ja również uwielbiam, szkoda, że nie są zbyt popularne bo to bardzo chude i smaczne mięso :)
Lidzia 03.08.2014 09:51
Pyszne ozorki.
fotoviderek 03.08.2014 09:34
Uwielbiam ozorki :)
w mojej kuchni 03.08.2014 08:22
bardzo lubię na obiad
Magula 03.08.2014 08:22
nie jadłam takiego dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak