Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone roladki z dorsza w żółtej cukinii z porem i pomidorową salsą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1
cukinia żółta 1 podłużna
pomidor 2 szt
cebulka 1
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy 6 łyżki
mielona trawa cytrynowa 0,5 łyżeczki
imbir starty 1 cm
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
por 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone roladki z dorsza w żółtej cukinii z porem i pomidorową salsą

Kroki postępowania

1
Dorsza myjemy, osuszamy. Porcjujemy na podłużne kawałki wielkością zbliżone do plastrów cukinii. Każdy kawałek solimy i pieprzymy. Z cukinii wykrawamy podłużne cienkie plastry- solimy je i odkładamy na chwilę, żeby zmiękły. Parę liści pora zalewamy wrzątkiem, żeby stały się bardziej elastyczne. Wykrawamy z nich wstążki, którymi zwiążemy roladki. Pozostałą część pora kroimy w małą kostkę i przesmażamy na łyżce oleju.
Cebulkę drobno siekamy i solimy, odstawiamy na parę minut, żeby lekko się zamarynowała. Pomidory filetujemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do nich cebulkę. 3 łyżki oleju mieszamy ze świeżym imbirem, trawą cytrynową, solą i pieprzem. Marynatą zalewamy pomidorki z cebulą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w szczelnym pojemniku to zamarynowania do lodówki.
Krok 1 - Pieczone roladki z dorsza w żółtej cukinii z porem i pomidorową salsą foto
2
Przystępujemy do rolowania ryby- na desce układamy zachodząco 3 plastry cukinii, na cukinii kawałek dorsza. Na szerszym brzegu układamy łyżeczkę pora, całość dokładnie, delikatnie zwijamy. Związujemy tasiemkami z pora. Tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie sprawiamy je olejem. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg ok. 20 minut. Podajemy ze schłodzoną salsą pomidorową. Smacznego!
Krok 2 - Pieczone roladki z dorsza w żółtej cukinii z porem i pomidorową salsą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 04.08.2014 14:35
pyszne , lubię takie
irenka 02.08.2014 20:41
przepyszne jedzonko
wirtualnykucharz 02.08.2014 19:12
Fajna zupa.
pajbek 02.08.2014 18:02
Super jedzonko :-)
Lidzia 02.08.2014 16:16
Przepiękne.
Marta1986 02.08.2014 16:07
pysznosci mniam
Beata999 02.08.2014 15:55
Bardzo pyszne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak