Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini calzone z mięsem mielonym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 0,8 szklanki
drożdże 50 g
olej 6 łyżek
cukier 1,5 łyżki
sól 1 szczypta

Farsz

mięso mielone 500 g
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
kukurydza konserwowa 1 puszka
ser żółty 150 g
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 0,5 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini calzone z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Krok 1 - Mini calzone z mięsem mielonym foto
3
Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.
Krok 2 - Mini calzone z mięsem mielonym foto
4
Kładziemy paseczki sera (lub posypujemy startym) i sklejamy brzegi jak pierogi.
Krok 3 - Mini calzone z mięsem mielonym foto
5
Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.
Krok 4 - Mini calzone z mięsem mielonym foto
6
Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, ok. 15 - 20 minut.
Krok 5 - Mini calzone z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.08.2014 14:28
Chętnie zjem :)))
Aneta2604 04.08.2014 14:09
pyszne pierożki
monika141 03.08.2014 18:09
na pewno są smaczne
Kuchenka 02.08.2014 23:48
no ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak