Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożona rolada bezowa z masą malinową

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza ;

białko 120 g/ok 3-4 szt
cukier puder 250 g
ocet 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa Malinowa ;

maliny świeże 1 szkl
białko 1 szt
cukier puder 1/2 szkl
śmietana 30% 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
mleko 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożona rolada bezowa z masą malinową

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i nadal ubijamy, aż masa będzie szklista i sztywna, na koniec dodajemy mąkę i ocet mieszamy i wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 150st przez 20-25 min Foremkę użyłam tą dużą z piekarnika.
Krok 1 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
2
Po upieczeniu odrazu roladę zwijamy, najlepiej najpierw z papierem,a po chwili, zawinąć w ściereczkę, zostawić tak do wystudzenia.
Krok 2 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
3
Maliny rozgniatamy widelcem .
Krok 3 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
4
Masa ;

Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .
Krok 4 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
5
Następnie do białek dodajemy rozgniecione maliny i delikatnie mieszamy
Krok 5 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
6
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Krok 6 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
7
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy.
Krok 7 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
8
Do ubitej śmietany dodajemy białka z malinami i żelatynę , mieszamy lekko
Krok 8 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto
9
Bezę rozwijamy i dajemy na nią masę , po czym zwijamy i najlepiej zawinać w folię spożywczą i umieszamy w zamrażarce, na kilka godzin, deser dobrze się kroi i jest pyszny, lekko kwaśny, słodki i zimny!
Krok 9 - Mrożona rolada bezowa z masą malinową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 03.08.2014 15:43
wygląda bardzo zachęcająco :)
Zdzisław 03.08.2014 08:10
takie desery to można jeść i jeść
wyattearp 02.08.2014 20:47
ale pysznie wygląda
Kolorowa 02.08.2014 17:49
Bardzo fajny deser !
Marta11 02.08.2014 15:04
zapewne pyszne
adelajda 02.08.2014 14:44
robię podobną
wwwiolka 02.08.2014 13:33
Bardzo fajny przepis.
Adamorek 02.08.2014 13:28
Uwielbiam takie połączenia
halinah 02.08.2014 12:42
z chęcią by się zjadło :)
Kuchenka 02.08.2014 12:18
podoba mi się ten pomysł
Maria 70 02.08.2014 12:08
Rolada na czasie, ochłodzi trochę.
lena57 02.08.2014 12:06
Pięknie wygląda
Kasnaj 02.08.2014 12:03
super na lato
Joannasz3190 02.08.2014 11:58
Prezentuje się wybornie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak