Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka pieczona w piwie

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Golonka

golonka wieprzowa ilość wedle gustu
cebula 2-3 na 1-2 golonki
piwo 1 butelka

Marynata

musztarda 2 łyżki
miód 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
majeranek 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona w piwie

Nacinamy skórę na golonce w kratkę bardzo ostrym nożem.
Robimy marynatę: wszystkie składniki mieszamy w misce i dokładnie nacieramy tym golonkę. Wkładamy golonkę do miski, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na wiele godzin, najlepiej ze 12.

Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem i na to wszystko kładziemy golonkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Pieczemy z termoobiegiem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 2,5 godziny.

Na ostatnie 30 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na funkcję grilla. Żeby skórka była chrupiąca, a środek soczysty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 02.08.2014 06:49
To coś dla mnie.
VioletoweKucharzenie 01.08.2014 23:11
Konkretny obiad:-)
ewelinapac 01.08.2014 22:41
smaczne mięsko
barbara11561 01.08.2014 21:10
takiej sztuce mięsa chyba nikt się nie oprze:)palce lizać:):)
noninka77 01.08.2014 19:42
Wygląda bardzo apetycznie :)
teresa18 01.08.2014 19:19
bosko smakowita
ben-ka 01.08.2014 19:16
Pomimo upału z chęcią bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak