Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CYKATA

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

melon 1/2 szt
sól do smaku
woda zimna
cukier 1 szkl
woda 1/4 szkl
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: CYKATA

Cykata - kandyzowane skórki owoców cytrusowych. Kandyzować możemy skórki z wielu owoców, między innymi z pomarańczy, cytryn, melona i arbuza.
Tu przepis na kandyzowanego melona .
Melona przekroić na pół , wydrążyć pestki , włożyć do kamiennego nazcynia na 24 h.Posolić . N adrugi dzień wymyć z soli , namoczyć przez 12 h w zimnej wodzie .Powtórzyć moczenie 2 razy , każdorazowo odlewać wodę .Ugotować syrop z cukru i wody .Włożyć pokrojony w kostkę melon i zagotować .Zostawić na noc . Potem melona na sito a syrop na patelnię . Zważyć melon i do syropu dodać tyle cukru ile waży melon , zagotować do momentu , aż ukażą się banieczki .Włożyć melon , gotować aż będzie przezroczysty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak