Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mała pizza z karczochami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
drożdże suche 3/4 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
woda 1/3 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
otręby pszenne 1 łyżka

dodatki

karczochy 3-4 serca karczochów z puszki
oliwki czarne Smak kilka sztuk
kapary całe Smak kilka sztuk
cebula czerwona 1 mała
czosnek 1 ząbek
parmezan starty 2-3 łyżki
rozmaryn świeży gałązka
szałwia kilka listków
bazylia kilka listków
oregano gałązka
oliwa 2 łyżki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: mała pizza z karczochami

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, otrębami i suchymi drożdżami, dolać oliwę i wodę i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia lub wstawić do lodówki na całą noc.
Następnie wyrobić ponownie, podsypując mąką rozwałkować na kolisty kształt. Odstawić do wyrośnięcia w piekarniku nagrzanym na minimum.

Zioła umyć, natrzeć oliwą i pokroić na mniejsze części.
Oliwki przekroić na pół. Karczochy przekroić na ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek pokroić w plastry.
Na podrośnięte ciasto ułożyć wszystkie składniki aranżując je wg własnego upodobania i gustu. Całość dodatkowo skropić oliwą i posypać tartym serem typu parmezan i pieprzem.
Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 31.07.2014 16:07
uwielbiam z karczochami
Konczi 31.07.2014 15:16
Wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak