Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle z indyka w serowej pościeli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SOS

śmietana 12% 200 ml
woda 100 ml
sos grzybowy 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

RESZTA SKŁADNIKÓW

makaron rurki 500 g
sznycle z indyka 500 g
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
ketchup pikantny do smaku
ser żółty 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z indyka w serowej pościeli

Kroki postępowania

1
W małym naczyniu lub rondelku wymieszaj ze sobą dokładnie 200 ml śmietany, 100 ml wody, sos grzybowy w proszku i dodaj odrobinę ziół prowansalskich, aby nadać potrawie ziołowy aromat.
Krok 1 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
2
Makaron ugotuj al dante w osolonej wodzie.
Krok 2 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
3
Mięso z indyka umyj pod bieżącą zimną wodą, pokrój w dość grubą kostkę. Wymieszaj dokładnie z przyprawami : mieloną papryką, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 3 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
4
Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzuć mięso i smaż je do momentu, aż będzie miękkie.
Krok 4 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
5
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem ( np.: masłem lub margaryną ).
Krok 5 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
6
Do miękkiego mięsa powoli wlewaj wcześniej przygotowany sos śmietanowo - grzybowy.
Całość duś jeszcze około 10 - 15 minut po przykryciem.
Krok 6 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
7
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 7 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
8
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami
- makaron
- ser żółty
- mięso w sosie śmietanowo - grzybowym
- ser żółty
- makaron
- ser żółty
- mięso w sosie śmietanowo - grzybowym
- ser żółty
- makaron
- ser żółty.
Krok 8 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
9
Wierzch zapiekanki należy posmarować ketchupem.
Krok 9 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto
10
Sznycle z indyka w serowej pierzynce zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 10 - Sznycle z indyka w serowej pościeli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 05.11.2014 17:16
smaczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak