Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z całymi jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
jajko 3 szt
olej 130 g
jabłka 10 szt
cukier 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki w alkoholu 150 g
czekolada gorzka 100 g
masa krówkowa 3 łyżki
sól 1 szczypta
cynamon 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z całymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć. Czekoladę połamać na kawałki.

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i połową łyżeczki cynamonu. Do ubitych jajek wsypać mąkę, wlać olej i wymieszać dokładnie masę korzystając z miksera – mieszać krótko tylko do połączenia składników.

Krok 1 - Placek z całymi jabłkami foto
2
Blaszkę – tortownicę ok. 22 cm lub podobnej wielkości blaszkę kwadratową natłuścić i wysypać bułka tartą. Wylać ciasto na spód blaszki. Na cieście układać jabłka.
Rodzynki odsączyć i wymieszać z resztą cynamonu. Każde jabłko wypełniać do połowy rodzynkami i na rodzynkach układać kawałek czekolady.
Krok 2 - Placek z całymi jabłkami foto
3
Opcjonalnie czekoladę można zastąpić masą krówkową.
Krok 3 - Placek z całymi jabłkami foto
4
Na czekoladę lub masę krówkową można nakładać starte jabłko.

Ja robię wersje tego ciasta z tym dodatkowym jabłkiem lub bez - obie pyszne.
Krok 4 - Placek z całymi jabłkami foto
5
Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
Krok 5 - Placek z całymi jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak