Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana mięsem i kaszą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstawowe

papryka czerwona 4 szt
mięso mielone wieprzowe 500 g
kuskus 1 szklanka
bulion drobiowy
ząbki czosnku 2 szt
olej do smażenia
sos sojowy 3 łyżki
pomidory suszone Smak 7 kawałków

przyprawy

Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat

dodatkowo

ser żółty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana mięsem i kaszą

Kroki postępowania

1
Kaszę wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem ok 1cm ponad kaszę.

Krok 1 - Papryka faszerowana mięsem i kaszą foto
2
Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną w kostkę cebulkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Krok 2 - Papryka faszerowana mięsem i kaszą foto
3
Dodajemy mięso i pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy sosem sojowym, słodką papryką, czarnym pieprzem, majerankiem, lubczykiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 10 minut. Łączymy z kuskusem i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Papryka faszerowana mięsem i kaszą foto
4
Papryki myjemy, odcinamy górną część i oczyszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem.
Krok 4 - Papryka faszerowana mięsem i kaszą foto
5
Pieczemy przykryte czapeczka z papryki w 180 stopniach C do miękkości (około 30 minut). Na około 5-7 minut przed wyciągnięciem posypujemy wierzch startym żółtym serem.
Krok 5 - Papryka faszerowana mięsem i kaszą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak