Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z ricottą i szpinakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na calzone

mąka tortowa 500 gram
woda gazowana 250 ml
drożdże świeże 20 gram
oliwa 4 łyżki
sól 1 łyżeczka

Sos pomidorowy

pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 4 ząbki
oliwa 2 łyżki
świeże liście oregano 1 garść
cukier 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Farsz

szpinak świeży 500 gram
ser ricotta 300 gram
oliwki zielone Smak 1 garść
czosnek 4 ząbki
oliwa 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z ricottą i szpinakiem

Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i przez 10 minut wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ta ilość ciasta wystarczy na 6 calzone.

Sos:
Pomidory razem z zalewą przerzucamy do niedużego garnka i zaczynamy gotować na małym ogniu. Dodajemy oliwę, cukier, sól i drobno posiekane oregano. Czosnek przeciskamy przez praskę. I gotujemy wszystko minimum 30 minut, aż zalewa z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Często mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy szpinak. Dorzucamy do niego czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Dusimy z solą i pieprzem przez około 10 minut, albo nieco dłużej. Jak szpinak znacznie zmniejszy objętość dorzucamy na patelnię ser ricotta. Mieszamy całość i zostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na okrągłe placki, mniej więcej wielkości małych talerzy. Na połowę każdego placka nakładamy sos pomidorowy i porcję szpinaku z ricottą. Musimy uważać, żeby brzegi (minimum 1 cm) zostawić nieposmarowane żebyśmy mogli skleić naszego "pieroga". I właśnie zakrywamy drugą, niewyłożoną farszem częścią i sklejamy jak pieroga. Bardzo dokładnie żeby się nie rozkleiło podczas pieczenia. Przy zaklejaniu brzegi można zwilżyć wodą.
Calzone układamy na blasze, smarujemy oliwą i pieczemy 40 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak