Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 560 g
cukier 110 g
mleko 125 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 250 g
drożdże 5 dag
jajko 3 szt
banan 1 szt
dżem truskawkowy 1/2 słoiczka

Porada

Rogaliki można posmarować białkiem wtedy będą brązowiutkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananem

Kroki postępowania

1
Po pierwsze przygotowujemy składniki: do pierwszej miski wkładamy cukier, mleko, pokruszone drobno drożdże, jajka i mieszamy. W drugiej mieszamy mąkę z proszkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wszystko łączymy razem (składniki mokre i suche oraz masło) i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od rąk (mąkę można dodawać stopniowo). Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkujemy na placek w kształcie koła.
Krok 1 - Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananem foto
2
Dzielimy na 8 trójkącików i nakładamy nadzienie- pokrojone banany i dżem (ilość według uznania tak żeby nie wypłynęło). Na zdjęciu zrobiłam zdjęcie z dżemem. Banany kładłam na dżem.
Krok 2 - Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananem foto
3
Zawijamy w kształt rogala od szerszej strony. Pieczemy w 170 C ok. 15 minut.
Krok 3 - Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnnieB 11.08.2014 10:12
aż mi się przypomniały rogaliki z Paryża :)ciekawe jak w smaku są podobne
Krystyna32 08.08.2014 06:36
wyglądają pysznie
slonko888 07.08.2014 22:42
pysznie wygladaja
Iwusia 07.08.2014 22:33
uwielbiam rogaliki drożdżowe
Marta1986 07.08.2014 20:58
bardzo smaczne
Ewelina1991 07.08.2014 18:51
mam ochotę na te rogaliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak