Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polska golonka w piwie z warzywami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

golonka wieprzowa 1,5 kg
marchew 2 szt
ziemniaki 7 szt

Marynata

piwo 500 ml
cytryna 1 szt
ząbki czosnku 6 szt
tymianek 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
kostka rosołowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Polska golonka w piwie z warzywami

Kroki postępowania

1
Golonkę myjemy, osuszamy i nacinamy.
Krok 1 - Polska golonka w piwie z warzywami foto
2
Do miski wlewamy piwo, wyciskamy cytrynę, przeciskamy przez praskę czosnek, przyprawiamy pieprzem i tymiankiem.
Krok 2 - Polska golonka w piwie z warzywami foto
3
Wkładamy golonkę do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Całą golonkę z marynatą przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kostkę rosołową i pieczemy ok. 2 godzin w 200 C. Od czasu do czasu podlewamy marynatą. Ok. 40 minut przed końcem pieczenia wkładamy warzywa.
Krok 3 - Polska golonka w piwie z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Triss 08.08.2014 09:47
rumiana.;)
Iwusia 07.08.2014 22:32
bardzo smaczne danie
Gracer 07.08.2014 20:52
dla mnie bomba - przepis rewelka
Patriszja
Patriszja 07.08.2014 18:19
mmm pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak