Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna typ 500 1 szklanka
jaja 5 średnich
cukier 1/3 szklanki
migdały 1/3 szklanki
sól 2 szczypty

ponadto

śmietana 30% 400 ml
fix do śmietany 2 opakowania
aromat migdałowy kilka kropel
cukier do smaku
dżem śliwkowy 100 g (około)
rum 4 łyżki lub amaretto
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową

Kroki postępowania

1
Biszkopt: z jaj oddzielić białka od żółtek. Białka mikserem ubić na sztywno z solą, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej aż cukier się rozpuści.
Następnie cały czas ubijając mikserem dodawać po jednym żółtku.
Krok 1 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto
2
Migdały (mogą być ze skórką) zmielić na proszek w elektrycznym młynku do kawy i dodać do masy z jaj. Wymieszać.
Krok 2 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto
3
Następnie dodawać stopniowo mąkę przesiewając ją przez sito. Dokładnie, ale szybko połączyć składniki. Jak w cieście zaczną pojawiać się pękające 'pęcherzyki powietrza', dalej nie mieszać.
Krok 3 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto
4
Przygotować formę, ja użyłam 17x17 cm. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnie. Piec około 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Krok 4 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto
5
Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 części (lub 2 jak forma jest większa). Jak ktoś potrafi może odciąć brązową skórkę żeby ciasto było ładniejsze.
Krok 5 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto
6
Każdy płat ciasta skropić rumem, amaretto lub zwykłą herbatą, chodzi o to aby go nawilżyć.
Krok 6 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto
7
Wierzch posmarować dżemem ze śliwek lub innych owoców pestkowych typu wiśnie lub morele.
Ja użyłam dżemu własnej roboty, do którego dodałam zmielone jądra pestek moreli.
Krok 7 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto
8
Śmietanę mocno schłodzić, przelać do wysokiego naczynia. Dodać aromat migdałowy i cukier lub słodzik wg gustu i ubić na sztywno dodając fix do ubijania śmietany wg instrukcji na opakowaniu.
Śmietaną posmarować każdy płat biszkoptu składając w całość. Wierzch też posmarować śmietaną.
Cisto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzło.
Ostrym nożem z piłką ściąć boki i pokroić na dowolne kawałki.
Można udekorować płatkami migdałów lub owocami.
Smacznego.
Krok 8 - biszkopt/tort migdałowy z bitą śmietaną i nutą śliwkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lozken 03.12.2014 09:42
Wygląda pysznie, muszę spróbować. :)
EmciaPichci 12.08.2014 22:24
coś fantastycznego :)
Bernadeta1 12.08.2014 15:36
Takiemu ciastu trudno się oprzeć. pyszności
Kejti 11.08.2014 09:00
Wygląda obłędnie i ten dodatek dżemu śliwkowego,taki lubię,mniam :-)
Alex_M 08.08.2014 09:36
wyglada mega apetycznie :)
wyattearp 08.08.2014 07:42
super ciacho
iziona 07.08.2014 17:28
Do kawy idealne
Janina 07.08.2014 17:28
Fajne połączenie smaków;)
Smaczna_B 07.08.2014 16:45
No , no ...udany torcik !!
mirosława4 07.08.2014 16:11
wygląda apetycznie
gosia1988 07.08.2014 15:40
rewelacyjnie wygląda
sanielcia 07.08.2014 15:08
Wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak