Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Roladki

mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 1 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
natka pietruszki 1 garść
marchewka 3 sztuki
musztarda 1 słoik
masło 50 g
ser żółty 2 plasterki
wędlina 4 plasterki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Sos musztardowy

bulion drobiowy 250 ml
musztarda 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana słodka 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone mieszamy z przyprawą do mięsa mielonego i 1 łyżką przyprawy do dań i odstawiamy na 45 min. w chłodne miejsce. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę, pokrojoną natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 1 łyżkę przyprawy do dań i mieszamy.
Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części.
Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.
Krok 1 - Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym  foto
2
W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.
Krok 2 - Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym  foto
3
Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.
Krok 3 - Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym  foto
4
Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.
Krok 4 - Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym  foto
5
Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5 - Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym  foto
6
Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem, i zagotowujemy.
Roladki polewamy sosem i podajemy.
Krok 6 - Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 06.08.2014 17:24
pyszny obiad
Sroczka 06.08.2014 15:49
Ale pyszności maiłaś na obiadek, pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak