Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pomidorów i rukoli z mozzarellą
Smak tej sałatki można docenić, kiedy przyrządzicie ją ze świeżych ogródkowych pomidorów i rukoli. Prostota jej przygotowania to klucz sukcesu kulinarnego. Jeśli nie macie czosnku niedźwiedziego - nic straconego - użyjcie dowolnej mieszanki ziół lub liści świeżej bazylii.
SOS DO SAŁATKI: wymieszać musztardę z oliwą i z sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą morską i cukrem.
1. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Mini mozzarelle odsączyć z zalewy i dodać do pomidorów. Opłukaną i osuszoną z wody rukolę przełożyć do miski. Dodać czosnek niedźwiedzi - jeśli nie masz - dodaj zioła prowansalskie lub szczyptę czosnku suszonego.
2. Składniki sałatki polać wcześniej przygotowanym sosem i całość delikatnie wymieszać.