Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z czekoladową pianką i borówkami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 1.5 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 5 szt

Piana czekoladowa

białko 5 szt
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 łyżeczka
budyń czekoladowy 2 szt
olej rzepakowy 0,5 szkl
borówka amerykańska 400 g
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z czekoladową pianką i borówkami

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce.
Krok 1 - Kruche z czekoladową pianką i borówkami foto
2
Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach na złoto około 15-20 min. Wyjąć i przestudzić.
Krok 2 - Kruche z czekoladową pianką i borówkami foto
3
Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki.
Krok 3 - Kruche z czekoladową pianką i borówkami foto
4
Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Krok 4 - Kruche z czekoladową pianką i borówkami foto
5
Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Kruche z czekoladową pianką i borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak