Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok i dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na Sok i dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony. Dżem jest słodzony cukrem trzcinowym i stewią, dzięki temu nie jest tak słodki

Składniki:

porzeczki czarne 3 kilogramy
cukier trzcinowy 500 gramów
stewia 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Sok i dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony

Z owoców czarnej porzeczki można zrobić sok i dżem. Pozostałe po parowaniu owoce zagotowujemy z cukrem jeszcze raz i mamy pyszne dżem domowej roboty.

Sok z czarnej porzeczki niskosłodzony:

Owoce czarnej porzeczki oczyszczamy, odrywamy ogonki i dokładnie płuczemy.
Przekładamy do dużego rondla z grubym dnem.
Zasypujemy cukrem trzcinowym i stewią, odstawiamy na kilka godzin.
Następnie gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Odstawiamy na godzinę, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przecedzamy przez gęste sito. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 min. Odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Dżem z czarnej porzeczki:
Pozostałe po soku porzeczki wkładamy z powrotem do rondla (możemy dosłodzić), smażymy ok. 1 godz na małym ogniu. Przekładamy do słoiczków i dalej postępujemy tak jak z sokiem.

Smacznego :)

Czarna porzeczka to smaczne i zdrowe owoce. Mają bardzo dużo witaminy C i wyśmienity smak, który można docenić robiąc z niej dżemy, soki czy musy. Zobacz przepis na

Frużelinę z czarnej porzeczki

Mus z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak