Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z szynką,boczkiem, cukinią, kaparami
Z podanych składników zarabiamy ciasto, wałkujemy, na prostokątny placek i zostawiamy do podrośnięcia,ale nie na długo bo się cieżko potem zwija z farszem.
Nadzienie;
Do garnka dajemy masło, a wszystkie warzywa, boczek i szynkę kroimy w kostkę.
Na maśle przesmażamy pieczarki z cebulą, następnie dajemy cukinię, cały czas mieszamy,gdy soki odparują dodajemy boczek i szynkę, kapary chwilę smażymy, następnie studzimy, dodajemy poszatkowaną natkę, doprawiamy .
Ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy dopiero do zimnego farszu, mieszamy.
Na ciasto dajemy sos pomidorowy na to wykładamy farsz, rozsmarowywujemy na całym prostokącie, i zwijamy w roladę ,następnie kroimy w kromki ok 2cm i układamy na papierze do pieczenia , zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h , po czym pieczemy ok 25min w tem 180st .