Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z cukinią i boczkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek parzony 50 g
cebula 1 szt
ryż do risotto 1 szklanka
cukinia 1 spora szt
woda 2 szkl
śmietana 30% 3 lyzki
ser żółty 50 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 lyzeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z cukinią i boczkiem

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, smażyć aż cebula się zeszkli.
Krok 1 - Risotto z cukinią i boczkiem foto
2

Do rondla wsypać ryż, chwilę razem smażyć. Następnie wlać 1 szklankę wody, dodać ciut soli i pieprzu, dusić aż ryż wchłonie wodę.
Krok 2 - Risotto z cukinią i boczkiem foto
3

W tym czasie cukinię wyszorować, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do rondla cukinię i drugą szklankę wody. Dusić aż ryż wchłonie wodę.
Krok 3 - Risotto z cukinią i boczkiem foto
4

Następnie wlać śmietankę, dodać zioła.
Krok 4 - Risotto z cukinią i boczkiem foto
5
Wsypać starty na tarce żółty ser. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku
Krok 5 - Risotto z cukinią i boczkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.07.2014 18:04
pyszne risotto
anemon 19.07.2014 21:47
Smakowity pomysł.
caralajna 18.07.2014 17:44
musi być pyszne
Czyki 17.07.2014 19:22
Bardzo smaczne to danie :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak