Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OGÓRKI KWASZONE

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
sól 200 g
woda 4 l
koper
chrzan
czosnek
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Porada

Zamiast kiszenia w słojach , łatwo możemy kisić ogórki w plastikowej beczce , tak jak kapustę kiszoną . Wówczas musimy zmienić proporcje składników na większą ilość .

Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI KWASZONE

Umyte ogórki wkładamy do wyparzonych , dużych słoi lub słoików .W wodzie rozpuszczamy sól .Do ogórków wkładamy liscie chrzanu, baldachimy kopru , ziele i listek laurowy oraz ząbki czosnku . Roztworem soli zalewamy ogórki . Zakrywamy przykrywkami , nie zakręcamy , odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni . Po tym czasie zakręcamy mocno i wekujemy 10 minut w temp.80 C .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak