Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwką
Kroki postępowania
Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. W takiej ilości by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy margarynę i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego żółtko i miksujemy na gładką masę. Na koniec dokładamy cynamon, mąkę oraz powidło. Ponownie miksujemy. Ewentualnie możemy całość słodzimy.
Ser można także wymieszać mikserem lub za pomocą blendera. Mile widziany by był on mielony.
Tak przygotowany ser wykładamy w środek drożdżówek.
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.