Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.
Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa.
Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.
D powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.
Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę.
Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku.
Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ).
Podajemy z ulubionym sosem!
Smacznego!