Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnisty kruchy placek serowy na żytniej mące i wielkopolskim serze smażonym ze śliwkami faszerowanymi suską sechlońską i miodowym serem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka żytnia pełnoziarnista 500 g
cukier muscavado 100 g
miód spadziowy 6 łyżek
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
ser 200 g smażony
żółtko jajek 2
masło zimne 150 g
olej rydzowy 1/4 szklanki
skórka z cytryny
mak 2 garście
kakao 1 łyżka

nadzienie

śliwki 800 g
śliwki suszone kilka
ser biały 200 g smażony
miód spadziowy 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat trochę
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnisty kruchy placek serowy na żytniej mące i wielkopolskim serze smażonym ze śliwkami faszerowanymi suską sechlońską i miodowym serem

Kroki postępowania

1
Z podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny, dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, miód, olej i ser- wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Do jasnej dodajemy 2 duże garście maku.

Ser ucieramy z miodem i ekstraktem waniliowym. Suskę sechlońską kroimy na mniejsze kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek, w miejsce pestki dajemy miodowy ser i kawałek suszonej śliwki. Ciemne ciasto "rwiemy" na małe kawałeczki, którymi wykładamy dużą prostokątną blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Na ciasto wykładamy faszerowane połówki śliwek, posypujemy je równomiernie obwarzankową bułką tartą.
Krok 1 - Pełnoziarnisty kruchy placek serowy na żytniej mące i  wielkopolskim serze smażonym ze śliwkami faszerowanymi suską sechlońską i miodowym serem foto
2
Na owoce "rwiemy" drugą - makową- część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg, ok. 45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Krok 2 - Pełnoziarnisty kruchy placek serowy na żytniej mące i  wielkopolskim serze smażonym ze śliwkami faszerowanymi suską sechlońską i miodowym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.08.2014 17:17
pyszne ciasto :)
jasiek 26.07.2014 11:29
ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak