Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jeżynowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 70 dag
mleko 1,5 szklanki
bułki 6 sztuk
masło 10 dag
jajko 4 sztuki
migdały 5 dag posiekane
cynamon 1 łyżeczka

Porada

Pieczywo w zapiekance jest puszyste, miękkie o owocowym, lekko słodkim smaku. Deser ten możemy robić z mrożonych owoców. Przygotowywana w zimie przypomina nam oczekiwane przez wszystkich lato.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jeżynowa

Kroki postępowania

1
Bułki rwiemy na mniejsze części. Namaczamy w mleku.
Krok 1 - Zapiekanka jeżynowa foto
2
Masło ucieramy z cukrem, dodając żółtka i na koniec cynamon. Do ubitej masy dodajemy bułki, jeżyny, migdały i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy z ubitymi białkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy go w 180°C przez około 50 minut.
Zapiekankę wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 2 - Zapiekanka jeżynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.01.2015 10:01
bardzo ciekawa
gusia1000 13.07.2014 00:07
Dobra słodkość.
wwwiolka 10.07.2014 23:15
Bardzo ciekawy przepis.
Kuchenka 10.07.2014 22:46
super wygląda
gosia56 10.07.2014 21:11
super pomysł;)
gosia561 10.07.2014 16:31
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak