Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 duża
cebula 1 mała
mąka 3 łyżki groszkowej
olej rzepakowy 2 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

Porada

Pomysł zaczerpnęłam z bloga http://kuchnia-turecka.blogspot.com/

Przepis i sposób przygotowania na: Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy i bez obierania ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Krok 1 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
2
Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę.
Krok 2 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
3
Do miski wrzucamy cukinię, cebulę, olej i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
4
Wszystko dokładnie razem mieszamy.
Krok 4 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
5
Smażymy na patelni z odrobiną oleju małe placuszki – najpierw z jednej strony do zarumienienia, a następnie z drugiej.
Krok 5 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
6
Placuszki są bardzo delikatne, więc nie polecam wielokrotnego przekładania na patelni.
Krok 6 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
7
Gotowe placuszki dobrze smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki - ot! tak kuchnia fusion ;-)
Krok 7 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.11.2016 20:49
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak