Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z borówką

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszny letni obiad: pierogi z borówkami. Polecam!

Składniki:

Ciasto:

mąka 3 szklanki
jajko 1 sztuka
woda letnia 0,5 szklanki
mleko 2% 0,5 szklanki
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

borówka amerykańska do nadzienia
cukier do posypania
śmietana do polania
listki melisy do dekoracji

Porada

Pierogi mogą być gotowane, pieczone i smażone. Wszystko zależy od ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z borówką

Kroki postępowania

1

Z mąki, jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła  (wycinam od szklanki). Na koła nakładamy po 3-4 borówki.

Krok 1 - Pierogi z borówką foto
2

Sklejamy boki.

Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 minut. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą.
Porcjujemy na talerze, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i podajemy.

Krok 2 - Pierogi z borówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.01.2015 09:59
Moje ulubione :)
gusia1000 13.07.2014 00:05
Warto takie robić.
Czyki 10.07.2014 13:49
Przepięknie podane i zapewne smaczne :):)
halinah 10.07.2014 11:16
kuszące jedzenie :)
Marta1986 10.07.2014 10:00
wspaniale pierogi
Wiktoria29 10.07.2014 08:54
oj tak zjadłoby się
norweska20 10.07.2014 00:23
aż ślinka leci..boskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak