Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

masło 0.5 kostki
mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Nadzienie

mięso mielone wieprzowe 0,4 kg
przyprawy 1 opakowanie
szpinak świeży 1 garść
pomidor 1 sztuka
ser wędzony 100 gram
czosnek ząbki 2 zabki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy; mąkę, jajko,masło, sól.
Krok 1 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto
2
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto , owijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto
3
Szpinak świeży myjemy i układamy na patelni z rozgrzanym masłem. Delikatnie podsmażamy z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz szczypty kucharka.
Krok 3 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto
4
Ciasto wyciągamy z lodówki, wyklejamy nim blachę do tarty- posmarowanej margaryną i obsypanej bułka tarta. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Krok 4 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto
5
Na cieście układamy szpinak oraz pokrojonego na cienkie plastry pomidora.
Krok 5 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto
6
Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej mięso mielone- smażymy go 15 minut.Po tym czasie dodajemy Fix do bolognese wymieszany z 250 ml. wody. Razem smażymy 10 minut. W trakcie smażenia mięsa dodajemy również 5 pieczarek pokrojonych na cienkie plastry.
Krok 6 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto
7
Usmażone mięso układamy na warstwie szpinaku i pomidorze.
Krok 7 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto
8
Na mięsie układamy plastry wędzonego sera- Rolada ustrzycka. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Krok 8 - Tarta  z mięsem mielonym, wędzonym serem i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 11.07.2014 07:40
To by mi smakowało :)
kornelcia 09.07.2014 23:33
moje ulubione dodatki
V_kuchareczka 08.07.2014 22:47
świetna tarta
Adamorek 08.07.2014 15:59
niezła zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak